Gebruiksregels Kavelweg

Laatste update: 1 februari 2020

In aanvulling op de artikelen in het HR zijn we in de loop van het proces tot een aantal (aanvullende) gebruiksregels gekomen:

Tijdens de aanleg van de weg

  • Gedurende de aanleg van de weg wordt de weg afgesloten voor alle verkeer.
  • Er mag onder geen beding op de grond van de kavelweg gereden worden totdat de weg is vrijgegeven door de aannemer. Alle schade die voordat de weg is vrijgegeven ontstaat valt buiten de garantie en voor rekening van de vereniging.
  • Gelieve ook niet te lopen op de weg tijdens de aanleg. Zelfs voetstappen kunnen een net aangetikt zandbed verstoren.
  • Met sondeerders (RBGeo) is een specifieke route afgesproken (langs de oostelijke bosrand). Moet er iemand anders op het veld, neem dan eerst contact op met Jan Goedhart.

Bouwverkeer

  • De initiatiefnemer dient met de hem ingeschakelde aannemer(s) de locatie, bereikbaarheid van het kavel te bespreken. Daarbij dient de tekening van de kavelweg, met markering van de kavel en de kavelgrenzen, aan de aannemer te worden verstrekt;
  • Transportmiddelen versus wegprofiel – De afmetingen van de transportmiddelen dienen te worden afgestemd het wegprofiel van de kavelweg. Indien bij uitzonderlijke situaties afgeweken “moet” worden van het wegprofiel, dient de initiatiefnemer / aannemer voorzieningen te treffen om beschadiging van het wegprofiel, bermen , dan wel eigendommen van derde te voorkomen.
  • Gewicht in te zetten materieel / as-lasten – Voor het gebruik van de kavelweg gelden de landelijke richtlijnen van de RDW, d.d. 2012”, Overzicht maten en gewichten in Nederland, hoofdstuk 5,  met dien verstande dat de maximale as-last 10 ton bedraagt. Dit geldt zowel voor aangedreven als on aangedreven assen, dan wel asstel.
    Het maximale gewicht van een voertuig, inclusief (deelbare of ondeelbare) lading, dat gebruik mag maken van de kavelweg bedraagt : 30 ton. 
    Voor grotere gewichten is toestemming van de kavelwegverenging vereist.
  • Parkeren / stilstaan op of langs de kavelweg – Het parkeren op of direct langs de kavelweg, waarbij in enige mate gebruik wordt gemaakt van het wegprofiel dan wel de berm, zone van het hoofdtracé is om moverende redenen niet toegestaan. Daarbij dient te worden gedacht aan schade aan het wegprofiel of de aanwezige kabels en leidingen, belemmering van doorgang door derden dan wel veiligheidsdiensten.
    Het stil staan van transportmiddelen op de kavelweg is alleen toegestaan indien dit voor (zeer) kortere tijd is en er geen sprake is van “laden en lossen” middels aan het voertuig bevestigde hydraulische hijswerktijgen. Het laden en lossen dient op het kavel van de initiatiefnemer te geschieden.
  • Parkeren (algemeen) – Het parkeren van voertuigen, aanhangers op of direct langs de kavelweg is niet toegestaan. Parkeren van voertuigen dient op het kavel van het initiatief te geschieden.
  • Schade aan weg en bermen – Indien schade optreed door het oneigenlijk gebruik van de kavelweg, dan wel de aanliggende bermen, dient deze schade door de veroorzaker te worden hersteld.
    De te nemen herstelmaatregelen dienen, voorafgaande aan uitvoering van het werk, door de kavelwegvereniging te worden geaccepteerd. De KWV is gerechtigd tot het opleggen van aanvullende maatregelen dan wel het doen van een herzien voorstel. Indien herstel uitblijft zal de kavelwegvereniging het herstelwerk (laten) uitvoeren, waarna verrekening met veroorzaker plaats vindt.
  • Tijdens het overleg met de aannemer dienen de bovenstaande gebruiksregels / randvoorwaarden voor het gebruik van de kavelweg te worden besproken met de aannemer(s)
  • Er mag onder geen beding ladingen gelost worden op of naast de weg. Alle ladingen t.b.v. bouwwerkzaamheden op jouw kavel moeten gelost worden op het kavel zelf.

Algemeen

  • Je mag niets zonder toestemming van het bestuur in of op de berm plaatsen (zoals naambordjes, struiken, paaltjes, verlichting, etc.). De berm is eigendom van en onder beheer van de vereniging en geen eigen grond van de initiatieven. In een latere vergadering kunnen we hier nuance op aanbrengen.

Waterbeheer

  • Voor onder je oprit krijg je een zogenaamde ‘duiker’, die ervoor zorgt dat de watergang langs de weg doorgang vindt. De duikers worden centraal geleverd voor alle initiatiefnemers. Deze duiker moet je plaatsen in het verlengde van de greppel langs de weg onder je oprit. Als je wilt weten wat een duiker is, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Duiker_(kunstwerk).
  • De greppel langs de weg moet je aansluiten op je eigen waterberging (bijvoorbeeld wadi’s of vijvers). De duikers, drainagebuizen, etc. daarvoor zijn voor eigen rekening.